Petek, 21.10.2011 ob 22h
Gala hala, Metelkova mesto
Backstage z gosti 😀 (Ljubljana)

www.backstageband.si
www.facebook.com/backstageband
Predskupina: B.T.K. (Ivančna Gorica)

www.myspace.com/btk4band
Vstopnina: 5 €
Po koncertu: Everything Goes v izvedbi DJ Rope

Ljubljanski pankrokerji Backstage, ki so svojo burno zgodovino spočeli v zaodrju Gala hale na Metelkovi in si po prostoru za vaje nadeli ime, te dni praznujejo okroglo deseto obletnico svojega delovanja. Kljub temu, da je skupina zamenjala kar nekaj članov, še vedno delujejo tako, kot je treba – zabavno in udarno.

Nase so opozorili leta 2003, ko so z nadobudnim Mitjo Okornom posneli klasičen zafrkantski video za pesem Confused, ki je v takratnih Videospotnicah pometel s konkurenco in postal video meseca. Že v prvih petih minutah slave so se v zasedbi začele prve kadrovske menjave, Nika Records je zmagala v vojni založb za vroče žemlje in Backstage so podpisali pogodbo za svojo prvo ploščo, ki so jo zaradi zahtev založbe prevedli iz Angleščine in izdali prvi dvojezični album v samostojni Sloveniji. Izid albuma je pospremil drugi Okornov video za njihov največjih hit Misel nate, ki se je uvrstil visoko na lestvice in postal popevka tedna na Valu 202. Kadrovski oddelek benda je v tem obdobju odpustil še enega člana, otroški vokal je z globokim grlom nadomesti možati Mičo, Backstage pa so kot trio začeli intenzivno koncertirati po Sloveniji in vse več tudi v tujini.

Kot ena redkih slovenskih zasedb so se Backstage redno pojavljali na hrvaških odrih, kjer so med drugim nastopili kot predskupina Beatsteaks v razprodani zagrebški Močvari in z The Toy Dolls na festivalu Viva la Pola, vrhunec v mednarodnem prostoru pa predstavljata nastopa na festivalu Aerodrome, ki velja za predhodnika največjega avstrijskega festivala Nova Rock in odlična predstava v sklopu glasbenega sejma Popkomm v Berlinu.

Kot trio so leta 2006 posneli drugi studijski album Trends are Changing (Nika/KAPA Records), leto kasneje pa še najboljši slovenski živi album Directors Cut (KAPA Records) in kot prvi slovenski bend razdevičili številne odre v Južni Afriki.

Leta 2008 se zasedba zreducira v duo in se po letu stagnacije vrne s svežo energijo dveh novih kitaristov, ki konec leta 2010 povrže še tretji studijski album z zgovornim naslovom Independent (KAPA Records), ki je razprodan v rekordnem času.

Backstage nas bodo s kopico gostov in starih članov na jubilejnem koncertu v Gala hali popeljali skozi prvih 10 let obstoja in začrtali smernice za svoje drugo najstniško obdobje.


Loading